ANDREIS, Trankvil, st.

traži dalje ...

ANDREIS, Trankvil, st. (Andronicus, Tranquillus), humanist (vjerojatno Trogir, druga pol. XV st. — Poljska (?), početak XVI st.). Dosta oskudni podaci o njemu kažu da je bio iz Dalmacije i da je došao u Poljsku na samom početku XVI st., vjerojatno ljeti 1503, jer je doputovao u sviti Jana Lubrańskog, poznańskog biskupa i pristaše humanizma. Lubrański se vraćao iz Rima i Venecije gdje je boravio od 19. IV 1502. do 8. VI 1503. Nije pobliže poznato u kojoj je misiji poznański biskup posjetio Italiju, ali jedan od ciljeva bio je da obnovi i produbi kontakte s talijanskim učenim krugovima. Tom se prilikom povezao i s mletačkim izdavačem i filologom Aldom Manuzijem. A. se, kako to u nadgrobnom epitafu podignutom njemu u čast spominje poljski pjesnik Andrzej Krzycki, pridružio Lubrańskom (»Duxerat huc illum doctorum praesul amator, piniger a Latio«) vjerojatno negdje u Italiji. Već u kolovozu 1503. A. je među svjedocima biskupskog suda (vjerojatno u Poznańu) gdje je »iuris civilis doctor« s pridodatkom »venerabilis«, pri čemu se spominje da je imao čast kapelana. Poslije toga vijesti o njemu se gube, jedino iz nadgrobnog epitafa spomenutoga Krzyckog, koji započinje riječima »Hic jacet Illyricis hospes productus in oris – Andronicus, juris Pieridumque decus!« doznajemo da je bio »gost, rođen u ilirskom kraju, da je bio ponos pravnika i muza« te da je pravnu praksu i obavljao »dum miser hic consulta daret.« A. je vjerojatno uživao ugled u krugu Lubrańskog, koji je svoj dvor bio pretvorio u renesansnu rezidenciju u kojoj su se kretali mnogi poljski (P. Tomicki, A. Krzycki, J. Górski i dr.) i strani humanisti (npr. Rodolfus Agricola). Međutim Andreisova djela dosad nisu poznata. Prema Krzyckom, čini se da je umro prerano (»ante diem«) i to negdje u Poljskoj.

LIT.: Kazimierz Morawski: A. Cricii carmina. Kraków 1888, 171–172. — Henryk Barycz: Andronicus Tranquillus z Dalmaciji. Polski słownik biograficzny, 1. Kraków 1935, 96.
 
Nikica Kolumbić (1983)

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1983. - 2021.

Kratice i simboli

Latinska zemljopisna imena u impresumu tiskanih djela

Citiranje:

ANDREIS, Trankvil, st.. Hrvatski biografski leksikon (1983-2023), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://hbl.lzmk.hr/clanak/567>.