ĐURĐEVIĆ, Pavao

traži dalje ...

ĐURĐEVIĆ, Pavao, borac za slobodu bugarskog naroda (Dubrovnik, XVI. st. — ?). Pripadnik je jednog od najuglednijih dubrovačkih vlasteoskih rodova. Petnaest godina živi u Plovdivu kao član dubrovačke trgovačke kolonije, gdje upravlja trgovačkom kućom. Za austro-turskog rata (1593–1606), zajedno s nikopolskim prvakom Todorom Balinom i trnovskim mitropolitom Dionizijem Ralijem priprema Trnovski ustanak. U taj se protuturski pokret uključuju još neki Dubrovčani nastanjeni u brojnim trgovačkim kolonijama što su ih osnovali u bugarskim gradovima. Pavao u pismima posebno ističe braću Sorkočeviće, članove veoma brojnoga i znamenitoga dubrovačkog patricijskog roda, koji organiziraju ustanak na prostoru između Trnova i Ruse. Kada se protuturska ofenziva, započeta pobjedom pod Siskom 1593, približila Dunavu, obraća se 1595. erdeljskom knezu Zsigmondu (Žigmundu) Báthoryju, kojemu će predati memorandum o prilikama u Bugarskoj. U njemu tvrdi kako je povećanje turskih poreza prouzročilo toliko nezadovoljstvo kršćanskog stanovništva da ga na ustanak treba samo potaknuti. Obrazlaže kako Bugari nisu u prijateljstvu s Grcima, ali da su u dobrim odnosima s drugim kršćanima, posebice s Dubrovčanima. Unatoč zainteresiranosti, zbog svojih odnosa s Poljskom, knez Báthory nije podupro trnovski ustanak, koji ipak izbija. God. 1597. Đ. je u izaslanstvu austrijskom caru Rudolfu, od kojeg nastoji isposlovati pomoć ustanicima. O njegovu se kasnijem životu ništa ne zna. — Iako je zbog energične akcije turskih vlasti trnovski ustanak ugušen još 1598, u bugarskoj mu se povijesti pridaje veliko značenje jer je to bio jedini znatniji protuturski ustanak sve do oslobodilačkih borba u XIX. st. U bugarskoj je historiografiji uočena i pozitivna uloga Dubrovčana koji na bugarskom prostoru, tada uklopljenom u Tursko Carstvo, posreduju prve zapadne utjecaje. Rukopis Đurđevićeva memoranduma erdeljskom knezu Báthoryju čuva se u Ambrozijanskoj knjižnici u Milanu.

LIT.: B. Penev: Istorija na novata balgarska literatura. Sofija 1930. — I. Bučić (B.): Pavao Gjorgjić kao inicijator protuturskog ustanka u Bugarskoj. Narodna svijest, 14(1932) 12, str. 4. — I. Esih: Dubrovnik i njegovo značenje za Bugare. Obzor, 73(1932) 17, str. 3.
 
Ivica Prlender (1993)

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1983. – 2021.

Kratice i znakovi

Latinska zemljopisna imena u impresumu tiskanih djela

Citiranje:

ĐURĐEVIĆ, Pavao. Hrvatski biografski leksikon (1983–2024), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://hbl.lzmk.hr/clanak/5010>.