BOSCHETUS, Ivan

traži dalje ...

BOSCHETUS, Ivan (Ioannes Boschettus, Juan), slikar (XV/XVI st.). Španjolskoga je podrijetla. Djelovao je u Dalmaciji potkraj XV i u prvim desetljećima XVI st. Spominje se prvi put u Šibeniku u dokumentu iz 1494, u kojemu je nazvan »građaninom Šibenika i stanovnikom Zadra«. Boravio je zatim u Rabu, gdje je 1515. dao za sebe, ženu i nasljednike izraditi nadgrobnu ploču u nekoć franjevačkoj – danas grobljanskoj – crkvi na Komrčaru. Poslije radi u Hvaru, gdje je 1522. osvježio boje na velikome drvenom polikromiranom raspelu, a 1523. potpisao malu palu Silazak Sv. Duha u crkvi Sv. Duha. Na temelju atribuiranih djela može se pretpostaviti da je radio i u Splitu. — Njegova sačuvana signirana djela jesu slika Bogorodica s djetetom u nadžupnoj zbirci u Rabu, koja potječe iz crkve Sv. Franje u kojoj se nalazi slikareva nadgrobna ploča i spomenuta hvarska pala (danas u Muzeju biskupije u Hvaru). Sudeći po tim djelima, može mu se atribuirati slika Oplakivanje Kristovo u hvarskoj katedrali, uklopljena u »palu portatile« mletačkog slikara Antonija Grapinellija iz 1742, te manje slike Mrtvi Krist između dvaju anđela, Bogorodice i Sv. Ivana Evanđelista i Iskušenje Sv. Antuna opata u splitskoj nadbiskupskoj palači iz crkvice Sv. Jere na Marjanu, a nije isključeno da su slike splitskih zaštitnika Sv. Dujma i Sv. Staša iz iste crkve također njegov rad. — U Boschetusovim djelima spaja se »nordijska« komponenta, tipična za španjolsko slikarstvo druge pol. Quattrocenta, s reminiscencijama na specifičnu padovansku ranorenesansnu varijantu, koju su u Dalmaciju donijeli u sedmom desetljeću XV st. Juraj Ćulinović te Carlo i Vittore Crivelli; njihove je slike mogao upoznati u dalmatinskim gradovima, posebno u Rabu, Zadru i Šibeniku. U sintezi različnih slikarskih koncepcija koje je B. spojio u svojim djelima i u određenoj osobnoj noti u fizionomijama, koloritu i prostornoj koncepciji, diskretna je značajka ovog umjetnika osrednjih mogućnosti koji je – kao i neki drugi strani slikari – djelovao u Dalmaciji u vrijeme odumiranja »dalmatinske slikarske škole«.

LIT.: I. Kukuljević Sukcinski: Slovnik umjetnikah jugoslavenskih. Zagreb 1858. — G. Novak: Hvar kroz stoljeća. Hvar 1960², 183–184. — K. Prijatelj: Španjolski slikar Juan Boschetus na Hvaru. Radovi Instituta JAZU u Zadru, 6–7(1960) str. 483–486. — C. Fisković: Lastovski spomenici. Prilozi povijesti umjetnosti u Dalmaciji, 1966, 16, str. 28–29. — Isti: Hvarska katedrala. Split 1976, 68. — K. Prijatelj: Studije o umjetninama u Dalmaciji, 4. Zagreb 1983.
 
Kruno Prijatelj (1989)

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1983. – 2021.

Kratice i simboli

Latinska zemljopisna imena u impresumu tiskanih djela

Citiranje:

BOSCHETUS, Ivan. Hrvatski biografski leksikon (1983–2024), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://hbl.lzmk.hr/clanak/2504>.