CAPOGROSSO, Agostin

traži dalje ...

CAPOGROSSO, Agostin, trgovac (Split, ? — Venecija 8. IV 1620). Ugledan, bogat i kulturan građanin. Prijatelj i istomišljenik Markantuna Dominisa (Gospodnetića). Po Dominisovu odlasku u Englesku i njegovim napadajima na Rimsku crkvu optužen je 1618. i on kao luteran i protestant. Kardinal Millini prijavio ga je generalnom inkvizitoru u Veneciji da ne vjeruje Papi ni splitskom nadbiskupu, već Markantunu Dominisu, da čuva sanduk Dominisovih knjiga i da ne ide na misu jer nema povjerenja u popove. Sveti oficij započeo je 1619. istragu protiv Capogrossa, koju su vodili kardinal i patrijarh Venecije, apostolski nuncij i generalni inkvizitor. Kao svjedoci ispitivani su splitski i mletački građani koji su potvrdili da C. ne ide na misu, ne vjeruje popovima i kritizira Papu. Tada je Sveti tribunal pozvao Capogrossa u Veneciju na saslušanje. Uz polog od 10 000 dukata mogao se braniti iz slobode. Na ispitivanju nijekao je sve optužbe i veze s Dominisom i njegovom herezom. U isto je vrijeme u Splitu, a po nalogu Svetog oficija, vodio istragu protiv Capogrossa i splitski nadbiskup Sforza Ponzoni dostavivši istražni materijal u Veneciju. Sam C. sastavio je svoju obranu i naveo svoje zasluge za grad i crkvu, nabrojivši poimence svoje svjedoke koji su ga branili. Dok je parnica još trajala, umro je u Veneciji, pa je time ona završena bez presude. Iako je C. poricao optužbe, može se ipak zaključiti da su on i njegov brat Ivan bili pristaše reformatorskih ideja i skloni protestantizmu te da je reformatorsko djelovanje Markantuna Dominisa imalo jaka utjecaja na njega i neke druge Splićane.

LIT.: G. Novak: Hereza Agostina Capogrossa »protestanta« Splićanina. Zgodovinski časopis, 6–7(1952–53) str. 596–603. — Isti: Povijest Splita, 2. Split 1961. — I. Ostojić: Metropolitanski kaptol u Splitu. Zagreb 1975.
 
Duško Kečkemet (1989)

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1983. – 2021.

Kratice i simboli

Latinska zemljopisna imena u impresumu tiskanih djela

Citiranje:

CAPOGROSSO, Agostin. Hrvatski biografski leksikon (1983–2024), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://hbl.lzmk.hr/clanak/3341>.