DEVIĆ, Đurđa

traži dalje ...

DEVIĆ, Đurđa, udana Šegina, dramska glumica i redateljica (Zagreb, 8. X. 1916). Kći Jurja, kazališnog djelatnika. U Zagrebu pohađala gimnaziju te Glumačku školu Mirjane Janáčekove. Debitirala je kao petogodišnja djevojčica u zagrebačkom HNK ulogom Milke u Freudenreichovim Graničarima. Dječjim ulogama nastavlja u Ogrizovićevoj Hasanaginici te Golijinu igrokazu Čudnovati doživljaji maloga Đurice u režiji T. Tanhofera. Stalna je članica HNK 1934–45. Tu je ostvarila više zapaženih uloga: Kupida (B. Gavella i M. Kombol, Pir mladoga Derenčina, prema Robinji H. Lucića i Tireni M. Držića), Petrunjelu (Držić, Dundo Maroje), Maricu (K. Mesarić, Gospodsko dijete), Zagorka (I. Gundulić, Dubravka). Istodobno je nastupala i na alternativnim scenama; s članovima Glumačke škole na Kaptolu (danas Gradsko kazalište »Komedija«) u Čvoru P. Petrovića Pecije, a slijedeći obiteljsku tradiciju igra i u zagrebačkom kabaretu »Dverce«. Po završetku rata premještena je u osječko kazalište (1945–47). Tu je nastupala u Škvarkinovu Tuđem djetetu, Volponeu B. Jonsona te Kvadraturi kruga V. P. Katajeva, gdje se okušala i u režiji. Kao jedna od utemeljitelja Dječje scene toga kazališta dramatizirala je i režirala Molnárov roman Junaci Pavlove ulice, Nazorovu Crvenkapicu, Lovrakove Družbu Pere Kvržice i Vlak u snijegu. U riječkom Narodnom kazalištu »Ivan Zajc« (1947/48) nastupila je kao Petrunjela u Fotezovoj režiji Dunda Maroja. Zapažena je i u Shakespeareovoj komediji Kako vam drago te Horvatovu Prstu pred nosom, a usporedo radi i režira u riječkom Pionirskom kazalištu. Od 1948. do 1953. umjetnička je voditeljica zagrebačkoga Pionirskog kazališta, gdje režira dramske, baletne i glazbene predstave. Kao članica Gradskoga kazališta »Komedija« (1953–66) nastupa u više komedija i musicala (Držićev Skup, Brechtova Prosjačka opera i dr.), no najviše vremena posvećuje kazališnom odgoju i animaciji umjetnosti za djecu. Surađuje sa Zagrebačkim kazalištem mladih, utemeljuje »Dječji klub« na Ribnjaku i Peščenici, djeluje u Dječjem kazalištu »Trešnjevka«. Na Festivalu djeteta u Šibeniku 1960. dobila je prvu nagradu za režiju predstave Timpetil (M. Manfred i M. Čečuk). Odigrala je i nekoliko manjih filmskih uloga (Deveti krug, Martin u oblacima, Otkako je umro dobri čovjek).

LIT.: V. Kovačić: Dundo Maroje, komedija u dva dijela (tri slike). Hrvatski dnevnik, 3(1938) 29. X, str. 10. — H. Wolf (H. W.): Plakir. Hrvatski narod, 5(1943) 29. V, str. 2. — N. Polić: Dundo Maroje. Primorski vjesnik, 1947, 9. II. — I. Mrduljaš: Zagrebački kabaret. Zagreb 1984. — S. Nikčević: Djeca za djecu. Večernji list, 29(1985) 25. IV.
 
Antonija Bogner-Šaban (1993)

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1983. – 2021.

Kratice i znakovi

Latinska zemljopisna imena u impresumu tiskanih djela

Citiranje:

DEVIĆ, Đurđa. Hrvatski biografski leksikon (1983–2024), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://hbl.lzmk.hr/clanak/4684>.