ANDRIJIĆ, Jerko

traži dalje ...

ANDRIJIĆ, Jerko (Jerolim), klesar (XV–XVI st.). Sin čuvenog majstora Andrije Markovića. Radio je brojne, ali likovno manje važne klesarske izvedbe u Dubrovniku i Korčuli. Spominje se u pisanim izvorima od konca druge pol. XV st. do početka trećeg desetljeća XVI st., kad se navodi njegova udovica Margarita. Često je surađivao s Korčulaninom Markom Kršulovićem izrađujući složene dijelove arhitektonskog dekora za privatne kuće u Dubrovniku i okolici. U ugovorima koje su sklapali s pojedincima nabrajaju se okviri višedijelnih i jednočlanih prozora, zidni ormari i umivaonici s raznolikim reljefnim ukrasima, te profilirani vijenci za pročelja i stupovi za perivoje. Prve godine XVI st. dopremao je s korčulanskim klesarom Ljudevitom N. Bastićem gotove blokove za lukobran dubrovačke luke za koji je i 1518. klesao kamenje. Sam Jerko je 1502. preuzeo obvezu da za crkvu Sv. Marije od Kaštela u Dubrovniku (poslije pregrađena) napravi sve okvire otvora, vijence i ostale ornamentirane dijelove iz kamena, što je i izvršio do isplate, te se čini da je to njegov najvažniji rad. Od 1503, udružen s bratom Blažem, nastavio je izrađivati stilsku opremu za izgradnju kuća. — Premda mu radovi uglavnom nisu prepoznatljivi, očigledno je bio na glasu kao vješt klesar i vrstan izvođač arhitektonske plastike, pa je time pridonio graditeljskoj baštini onodobnoga gotičko-renesansnog sloga na dubrovačkom tlu.

LIT.: Cvito Fisković: Naši graditelji i kipari XV i XVI stoljeća u Dubrovniku. Zagreb 1947, 45, 61, 81, 150–152. — Lukša Beritić: Utvrđenja grada Dubrovnika. Zagreb 1955, 125.
 
Igor Fisković (1983)

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1983. – 2021.

Kratice i simboli

Latinska zemljopisna imena u impresumu tiskanih djela

Citiranje:

ANDRIJIĆ, Jerko. Hrvatski biografski leksikon (1983–2024), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://hbl.lzmk.hr/clanak/639>.