LOVRIĆ, Tomislav

traži dalje ...

LOVRIĆ, Tomislav, prehrambeni tehnolog (Baška, 10. XII. 1925 — Zagreb, 2. III. 2020). Gimnaziju završio u Sušaku 1946. te u Zagrebu diplomirao 1952. na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu i 1959. na Tehnološkome, na kojem je 1964. doktorirao tezom Utjecaj fizikalnih i kemijskih faktora na obojenost i stabilnost nativne boje kod proizvodnje i skladištenja sokova višnje i kupine. Radio od 1952. u tvornici »Mirna« i Tvornici metalne ambalaže u Rijeci te u prehrambenom pogonu »Bodulka« u Baški. Na Prehrambeno-tehnološkom odsjeku (Biotehnološkom odjelu) Tehnološkoga fakulteta odn. 1979. osamostaljenom Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu bio je od 1957. asistent, od 1960. predavač, od 1964. viši predavač, od 1966. izvanredni i od 1972. do umirovljenja 1996. redoviti profesor te dugogodišnji voditelj poslijediplomskoga studija i prvi dekan 1980–84; professor emeritus od 1998. God. 1986–89. direktor fakultetskoga Prehrambeno-biotehnološkoga instituta, što ga je kao samostalni Prehrambeno-tehnološki institut suosnovao 1962. Predavao i na fakultetima prehrambeno-tehnološkoga smjera u Osijeku (prvi dekan 1976–79), Ljubljani i Tuzli. Usavršivao se u Parmi (1961–62, 1965). Akademskomu utemeljenju znanosti o hrani i prehrambene tehnologije u Hrvatskoj pridonio je i uvođenjem više kolegija te osnivanjem ili preustrojem istraživačkih laboratorija. Proučavao je ponajviše kemizam, stabilnost i degradaciju prirodnih pigmenata, osobito antocijana, u voću, povrću i vinima te postupke za očuvanje njihovih hranjivih i organoleptičkih svojstava pri preradbi i skladištenju (prilagodio postupak sušenja upjenjivanjem). Bavio se i tehnologijom prehrambene proizvodnje uopće, posebice voćnih sokova, napitaka te vina. Projektirao mnoge proizvodne procese i pogone prehrambene industrije u zemlji i inozemstvu. Objavljivao u periodicima Industria conserve (Parma, Faenza 1961, 1965), Kemija u industriji (1962, 1966–68, 1972, 1982–83, 1986, 1988, 1991, 1994, 2005), Informacije Prehrambeno-tehnološkog instituta u Zagrebu (1963–67; Prehrambeno-tehnološka (i biotehnološka) revija, 1969–70, 1972, 1974–75, 1977–80, 1982–87, 1990–91, 1994; Food Technology and Biotechnology, 1996, 2002–03, 2005, 2010), Prehrambena industrija (Beograd 1963), Journal of Science of Food and Agriculture (London 1970), Informacije »Pliva« (1971), Tehnologija voća i povrća (Beograd 1971, 1973, 1975, 1984–87), Lebensmittel-Industrie (Leipzig, Berlin 1975, 1986), Agronomski glasnik (1976), Živilsko inžinirstvo (Ljubljana 1978), Hrana i ishrana (Beograd 1981, 1984), Znanost i praksa u poljoprivredi i prehrambenoj tehnologiji (1982, 1985, 1989), Journal of Food Science (Chicago 1983, 1987), Mljekarstvo (1986), Lebensmittel-Technologie (Zürich, Laufenburg 1987, 1991), Podravka (1988, 1992–93), Monatsschrift für Brauwissenschaft (Nürnberg 1990), Acta alimentaria (Budimpešta 1993, 2001, 2009), Godišnjak Hrvatske akademije tehničkih znanosti (1994), Science of Total Environment (Amsterdam 1998), Bilten Razreda za tehničke znanosti HAZU (2000), Czech Journal of Food Sciences (Prag 2000), Italus hortus (Firenca 2004), International Journal of Food Science, Technology & Nutrition (New Delhi 2005), Rivista di viticoltura e di enologia (Conegliano 2005), Vitis (Siebeldingen 2005, 2008), European Food Research and Technology (Jhānsi 2006), Journal of Food, Agriculture and Environment (Helsinki 2008, 2012) i Croatian Journal of Food Science and Technology (2009, 2011) te u zbornicima domaćih i inozemnih skupova. Autor je ili suautor priručnika Konzerviranje i prerada voća i povrća (Zagreb 1994), udžbenika Procesi u prehrambenoj industriji s osnovama prehrambenog inženjerstva (Zagreb 2003; istoimena skripta Zagreb 1991) te poglavlja u izdanjima Hrana i razvoj (Beograd 1987), Advances in Food Process Engineering (Zagreb 1992), Fruit Juice Processing Technology (Auburndale 1993), Znanost u Hrvata, 2 (Zagreb 1996), Hrvatska i održivi razvitak (Zagreb 1998) i Obnova i razvoj u Bosni i Hercegovini (Zagreb 2000). Surađivao u Tehničkoj enciklopediji LZ te u monografijama Spomenica. 30. obljetnica prehrambeno-biotehnološkog studija (Zagreb 1986), Sveučilište u razvoju znanosti (Zagreb 1990) i Razvitak i dostignuća tehničkih područja u Hrvatskoj (Zagreb 1994). Bio član Međunarodne akademije znanosti o hrani i prehrambene tehnologije (IAFoST) od 2010. Dobio je Nagradu »Nikola Tesla« 1983, Nagradu HAZU 1996, Državnu nagradu za životno djelo 2006. i priznanje Zlatna kuna za životno djelo Hrvatske gospodarske komore 2007.

LIT.: Spomenica. 30. obljetnica prehrambeno-biotehnološkog studija 1956. do 1986. Zagreb 1986, 218–221. — 50 godina studija prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma 1956–2006. Zagreb 2006, 249–251, 258–263, 583. — B. Tripalo: (Zlatna kuna za životno djelo). Kemija u industriji, 56(2007) 5, str. 310. — V. Piližota i J. Hribar: In memoriam. Food Technology and Biotechnology, 58(2020) 1, str. 98–100.
 
Redakcija (2020–2021)

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1983. - 2021.

Kratice

Latinska zemljopisna imena u impresumu tiskanih djela

Citiranje:

LOVRIĆ, Tomislav. Hrvatski biografski leksikon (1983-2023), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://hbl.lzmk.hr/clanak/12083>.