ANDRIĆ, Andrija

traži dalje ...

ANDRIĆ, Andrija, ljekarnik, florist (Trogir, 31. XII 1799 — Trogir, 21. XII 1897). Rođen je u obitelji Petra Andrića iz Splita, dugogodišnjeg ljekarnika u Trogiru. Nakon osnovnog obrazovanja u Trogiru i prakse u očevoj ljekarni, otišao je na studij farmacije u Padovu s nakanom da naslijedi oca u ljekarni. S diplomom magistra farmacije vratio se iz Padove 1821, ali je očevu ljekarnu, zbog bolesti, našao zatvorenu. Molbi da je otvori bilo je udovoljeno tek 1857. te je u međuvremenu radio u dvjema drugim ljekarnama. Ljekarničku službu u svojoj ljekarni obavljao je do 1889. — Kao ljekarnik isticao se požrtvovnošću koja je osobito došla do izražaja u vrijeme epidemije kolere u gradu. Aktivno je sudjelovao u javnom, kulturnom i gospodarskom životu grada istaknuvši se i svojim rodoljubljem. Posebnu sklonost A. je pokazao prema botanici, osobito ga je zanimala flora rodnog kraja. Sakupio je Herbarij s dva Kataloga u kojima je, uz naznaku tla i mjesta nalazišta biljke, identificirao prema Linéovu sistemu 313 rodova sa 798 vrsta biljki; među njima su i neke veoma rijetke, dotad nepoznate, npr. Ophrys flavicans, nađena kod Bristivice. Prijateljevao je i stručno surađivao s botaničarom R. Visianijem još za studija u Padovi. U predgovoru djela Stirpium Dalmaticarum specimen Visiani Andrića ubraja »među najveće prijatelje koji su mu velikodušno poklanjali svoje biljke«, a u drugom njegovu djelu, Flora Dalmatica, uz imena biljki stoji i Andrićevo ime: »gdje ju je ubrao« ili »poslao mi ju je A. Andrić iz Trogira«. — Andrićev floristički rad ostat će zabilježen kao velik doprinos upoznavanju flore Trogira i okolice, a osobitu vrijednost ima zbog otkrića novih vrsta.

LIT.: Roko Slade Šilović: Herbar Andrije Andrića Trogiranina. Split 1914. — Mirko Slade Šilović: Život i rad trogirskog ljekarnika Andrije Andrića i njegov Herbar. Radovi Međunarodnog simpozija održanog prigodom proslave 700. obljetnice spomena ljekarne u Trogiru. Zagreb 1973, 115–122.
 
Vinko Velnić (1983)

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1983. – 2021.

Kratice i simboli

Latinska zemljopisna imena u impresumu tiskanih djela

Citiranje:

ANDRIĆ, Andrija. Hrvatski biografski leksikon (1983–2024), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 21.6.2024. <https://hbl.lzmk.hr/clanak/andric-andrija>.