FERENČIĆ, Zvonimir

traži dalje ...

FERENČIĆ, Zvonimir, dramski glumac (Garešnica, 21. II. 1925). Gimnaziju je završio u Križevcima 1944. Od 1947. do 1949. član je ansambla radio-drame tadašnjeg Radio-Zagreba koji ga kao svog stipendista šalje na studij u Beograd gdje je diplomirao na Akademiji za pozorišnu umetnost 1952. Po završetku studija počinje glumiti u tamošnjem Pozorištu na Crvenom krstu (1953–56). Potom se vraća u Zagreb gdje 1957. postaje članom Zagrebačkoga dramskog kazališta i tu ostaje do odlaska u mirovinu 1980. Glumačku spremu pokazao je pri interpretaciji većih kao i manjih likova. Nastupao je u klasičnom repertoaru npr. u Shakespeareovim dramama (Grof Siward i Macduff u Macbethu, Polonije u Hamletu, Lord Goss u Richardu II, Grof Westmorland u Henryju IV, Egej u Snu Ivanjske noći), u Držićevim komedijama (Mazija u Dundu Maroju, Pribad u Tireni, Kamilo u Skupu), u Molièreovim djelima (Philinte u Mizantropu, Don Carlos u Don Juanu), a bio je i Kreont u Sofoklovu Kralju Edipu. Igrao je također u realističnim te modernim dramama: Iva (S. Kolar, Svoga tela gospodar), Nadliječnik doktor Altmann (M. Krleža, U logoru), Petar i Skitnica (M. Gorki, Mati), Raymond (A. Miller, Sjećanje na dva ponedjeljka), Vašek Kralj (P. Kohont, Takva ljubav), Mitch (T. Williams, Tramvaj zvan žudnja), Kurt (A. Strindberg, Mrtvački ples), Gospodin Jackson (J. Arden, Živjeti kao svinje), Kurator (B. Brecht, Život Galilejev), Otac Ignacije (I. Supek, Heretik), Pijani kožar (M. Krleža, Kraljevo), Dr. Finanche (G. Feydeau, Buba u uhu), Jakob Gontard (P. Weiss, Hölderlin), Gost (Ö. von Horvath, Priče iz bečke šume), William Butler (R. de Obaldia, Vjetar u granama Sassafrasa), Hickey (E. O’Neill, I ledar dođe). Glumio i u popularnim TV serijama: Mejaši, Gruntovčani, Dirigenti i mužikaši, Vučjak (prema M. Krleži) te u serijama za djecu. Sudjelovao u sinkronizacijama crtanih filmova (popularni Eustahije Brzić).

LIT.: E. Finci: Posle predstave. Novi Sad 1978. — G. Paro: Iz prakse. Zagreb 1981. — Suvremena drama i kazalište u Hrvatskoj. Novi Sad—Rijeka 1987.
 
Sanja Repanić (1998)

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1983. – 2021.

Kratice i znakovi

Latinska zemljopisna imena u impresumu tiskanih djela

Citiranje:

FERENČIĆ, Zvonimir. Hrvatski biografski leksikon (1983–2024), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 21.6.2024. <https://hbl.lzmk.hr/clanak/ferencic-zvonimir>.